Succesvol solliciteren, zo vind jij een nieuwe baan!

30 november 2021 | Blog, Hellens tips

zwart wit foto Hellen De Lange - Slabbers De Lange - The Assistant Company

Even voorstellen… ik ben Hellen Dordregter-de Lange en samen met Mirjam Slabbers startten we in 2009 secretaressebureau Slabbers De Lange – The Assistant Company.

Door de jaren heen heb ik veel secretaresses begeleid naar een nieuwe baan, door het vinden van leuke banen én deze dames en heren te begeleiden in hun sollicitatietrajecten. Graag deel ik mijn tips en tricks voor succesvol solliciteren met jullie!

Want als je weet dat je een groot deel van het sollicitatietraject zelf kunt managen, dan ben je veel meer in controle en is de kans op succes het grootst! Ik loop wat op de muziek vooruit. Hoe doe je dat nou eigenlijk, succesvol solliciteren? Laten we beginnen bij het begin, jouw cv…

Tip 1: Zorg voor een sterk cv

Het opstellen van een goede cv is stap 1 in het vinden van een nieuwe baan. Een organisatie gebruikt jouw cv om een compleet beeld van je te krijgen en te bepalen of jij en jouw vaardigheden bij de organisatie passen.

Je CV op een A4’tje?

Geregeld spreek ik ondersteuners met een cv op 1 A4’tje. Doe dit niet, want slechts één blaadje doet jouw carrière zeker geen eer aan. Als ondersteuner hebben we de pech dat onze functieprofielen qua inhoud niet universeel zijn, de ene ondersteuner verzorgt hele andere werkzaamheden dan de andere ondersteuner.

Voordat je jouw cv gaat maken

Hou eerst een periode jouw dagelijkse werkzaamheden bij voordat je je cv opstelt. Je zult ontdekken dat je veel meer doet dan je denkt! Misschien hoef je ze niet allemaal te benoemen op je cv, maar jouw werkzaamheden geven de potentiële werkgever wel inzicht in jouw kwaliteiten.

Bedenk dat jij je persoonlijke kwaliteiten en aspecten heel normaal vindt, terwijl ze dit voor een ander helemaal niet zijn. Deze verdienen echt een plekje op jouw cv. Denk bijvoorbeeld aan het spreken van een vreemde taal, specifieke projecten die je hebt begeleid, computerprogramma’s die je beheerst, financiële administratie etc.

Omschrijf je huidige werkzaamheden

Omschrijf jouw werkzaamheden zo kort, bondig en zakelijk als mogelijk. Maar wees wel compleet! Stel, je organiseert complexe events of reizen, omschrijf wat je doet en belicht wat jouw aandeel hierin zo bijzonder maakt. Een onderdeel van succesvol solliciteren is kunnen vertellen wat je hebt gedaan.

Wat zet je op je CV?

Je kunt ervoor kiezen de ‘standaardwerkzaamheden’ bij voormalige werkgevers niet op je cv te benoemen, in dat geval adviseer ik je altijd om dan de bijzondere werkzaamheden te benoemen.

Wat staat er sowieso op een cv?

Uiteraard staan standaardonderdelen, zoals personalia, persoonlijk profiel, werkervaring, opleidingen, stages, talen, vrijwilligerswerk/nevenactiviteiten, computervaardigheden (overige vaardigheden), hobby’s en referenties op jouw cv.

Maar er zijn juist ook kleine dingen die jouw cv extra laten opvallen en kunnen leiden tot een succesvolle sollicitatie. Den aan  een pasfoto. Ik ben fan van een goede zakelijke foto, die jouw professionele voorkomen benadrukt. De meeste mensen zijn visueel ingesteld, presenteer een goede foto en je bent al op de helft!

Hoe schrijf je een succesvolle sollicitatiebrief?

Houd je brief kort en bondig. Het is geen ‘inhoudelijke toelichting’ op jouw cv. Geregeld geven ondersteuners bij een vraag naar aanleiding van het cv aan: ‘Ja, maar dat licht ik toe in mijn motivatie’. Wanneer je het cv in een brief of mail moet aanvullen of toelichten dan is jouw cv niet goed! Het cv moet ook zonder een begeleidend schrijven krachtig en volledig zijn en aansluiten op de vacature waar je op reageert.

Kun je hetzelfde cv voor verschillende sollicitaties gebruiken?

Hier kan ik heel duidelijk over zijn: NEE! Iedere procedure is anders, iedere job vraagt om andere specifieke skills. Als je deze beheerst, laat ze dan op je cv naar voren komen. Hierdoor zul je steeds kleine aanpassingen in jouw cv moeten doen, zodat dat deze aansluit op het profiel waarnaar je solliciteert.

Mocht je vragen hebben over de sollicitatietips of wil je hierover met mij van gedachten wisselen? Bel of e-mail me gerust: hellen@slabbersdelange.nl of 070 – 338 81 80.

Hou mijn posts in de gaten, want tip 2 volgt snel!

Hartelijke groet,

Hellen

SNA VerklaringVanRegistratie 2020

Share This