Het belang van persoonlijke ontwikkeling als secretaresse

10 november 2022 | Blog, Martines tips

Martine Visser - Slabbers De Lange

Meestal begin je enthousiast aan je nieuwe baan. Je ziet kansen en mogelijkheden. En wil laten zien wat je waard bent. Toch gebeurt het ook wel eens dat je werksituatie na verloop van tijd verandert. In mijn vorige blogs heb ik al een aantal tips gedeeld over hoe je een onprettige werksituatie zelf kunt verbeteren. In deze blog wil ik het hebben over persoonlijke ontwikkeling. Zowel in je werk als buiten je werk. We zijn immers allemaal mens, veranderen door de jaren heen en hebben juist daardoor ook weer andere vaardigheden nodig. Vooral in het secretariële vakgebied waar tegenwoordig wordt verwacht dat de secretaresse of managementassistent de spin in het web van het team of organisatie is.

De hands on secretaresse

Nee, dit is geen preek voor eigen parochie en deze post is niet voor carrièretijgers bedoeld. Maar, er moet mij iets van het hart… Mij valt namelijk op, en dit betreur ik(!), dat veel ondersteuners over het algemeen weinig in zichzelf investeren als het aankomt op opleidingen en trainingen.

Veel van ons zijn echte ‘learners on the job’ en leren zichzelf praktische vaardigheden aan op het moment dat deze nodig zijn. Op zich een fantastische eigenschap, maar ook een gevaarlijke, omdat hierdoor jouw persoonlijke groei onderbelicht blijft. Ook is het aanleren van vaardigheden tijdrovend en loop je het risico jezelf niet de meest efficiënte of de optimale werkwijze aan te leren.

De toekomst van het secretaressevak

Ik ken geen vak dat de afgelopen tijd zo is veranderd als het ondersteunende vak. Als je niet meegaat in deze ontwikkeling kun je hier nadelige gevolgen van ervaren. Als secretaresse heb je tegenwoordig veel verschillende competenties nodig. Waar een secretaresse vroeger vooral notuleerde, kopieën maakte en de koffie rondbracht, is een secretaresse anno 2022 het middelpunt van de organisatie. Enkele competenties die voor secretaresses van belang zijn, zijn:

  • uitstekende ict-vaardigheden;
  • overzicht kunnen houden;
  • communicatief vaardig;
  • en een goede teamspeler zijn.

Zowel in jouw loopbaan binnen een bedrijf als bij het vinden van een nieuwe baan. Last but not least, als je niet weet wat je qua kennis en kunde allemaal te bieden hebt dan is het lastig om jezelf op juiste waarde te schatten.

Blijf jezelf ontwikkelen als mens en als secretaresse

Mijn advies: Neem jezelf, je vak en jouw carrière serieus en blijf je ontwikkelen. Volg trainingen, coaching of een opleiding. We zien een verschuiving in het vak van mbo naar hbo niveau. Zorg dat je trainingen en opleiding volgt zodat je cv jouw niveau onderbouwt. Het is jouw carrière, ga ervoor en haal er het beste uit. Je bent geweldig! Laat dat ook zien.

Wil je hier verder met mij over van gedachten wisselen of heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Bel of e-mail me gerust: martine@slabbersdelange.nl of 070 – 338 81 80.

Houd mijn posts in de gaten, want blog 7 volgt snel!

Hartelijke groet,

Martine

Share This