Hoe voer je een online sollicitatiegesprek? 8 tips.

23 november 2021 | Blog, Mirjams tips

zwartwit foto Mirjam van Slabbers De Lange - The Assistant Company

Er wordt steeds vaker gekozen om geen ‘live’ sollicitatiegesprekken te voeren. Met name het eerste gesprek vindt plaats via videobellen. De voorbereiding van een online sollicitatiegesprek is echt anders dan voor een ‘live’ gesprek. Graag deel ik mijn bevindingen met je over hoe je je voor een sollicitatiegesprek op afstand het beste kunt voorbereiden.

Ik merk dat zowel sollicitanten als potentiële werkgevers het nog steeds een beetje onwennig vinden om online sollicitatiegesprekken te voeren/ Ondanks dat dit toch alweer een tijdje op deze manier gaat. Juist hierin schuilt het gevaar, want de opbouw van een online gesprek is anders dan van een ‘live’ gesprek. Als sollicitant ben je meestal niet gewend om online te solliciteren. Hierdoor vergeet je soms belangrijke informatie te delen. Of kom je anders over dan je normaal gesproken gewend bent en laat je daardoor niet de gewenste indruk achter. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen deel ik graag mijn tips met je.

De voorbereiding van het online sollicitatiegesprek

Bereid je voor zoals je dat ook zou doen wanneer je op een ‘live’ gesprek gaat. Ken de organisatie, weet met wie je spreekt (naam en functie) en bereid je inhoudelijk voor op de inhoud van de functie.

Juist nu is het extra belangrijk dat je weet met wie je het gesprek hebt en watje nodig hebt om het online gesprek goed te laten verlopen. Zorg dat je goed overweg kunt met de software die je nodig hebt voor het videobellen. Weet je waar je gesprekspartner zich bevindt? Is dit op kantoor of thuis? Welke taal spreken jullie tijdens het gesprek? Zijn er nog andere mensen bij het gesprek aanwezig (zo ja, wie is het, welke functie, etc.)? Maar vergeet ook het doel van het gesprek niet. Gaat het om een korte online kennismaking of een volledig online sollicitatiegesprek? En wees je ervan bewust hoe je overkomt tijdens het gesprek. Zorg dat je je zakelijk kleedt en vermijd overdreven rinkelende juwelen.

Waar moet je op letten bij een online sollicitatiegesprek?

Ter voorbereiding is het verstandig te oefenen met de stand van de camera. Dit met als doel de juiste plek te vinden (juiste licht en rustige achtergrond),maar ook de juiste stand van de camera ten opzichte van je gezicht/bovenlijf. Ik weet niet of het je wel eens is opgevallen, maar bij foto’s die onlangs van het koningspaar gemaakt zijn voor het inkijkje in hun huidige thuissituatie zag je dat de camera bij hen op het bureau op pootjes staat. Hierdoor kijken ze omhoog en wordt er vanuit een bepaalde hoek gefilmd. Wanneer je vanuit deze hoek wordt gefilmd kom je goed over. Nu realiseer ik me dat niet iedereen de beschikking heeft over zo’n standaard, maar check wel of de camera niet op je neus of de borst is gericht. En het is altijd mogelijk de camera op een ophoging te plaatsen zoals een stapel boeken.

Wat is een goede plek om een online sollicitatiegesprek te voeren?

Zoek een plek in huis uit met veel en mooi licht en vooral een goede akoestiek. Zorg voor een rustige, neutrale, privéachtergrond. Een fotocollage op de achtergrond is leuk, maar het kan erg afleiden tijdens het gesprek, wat niet wenselijk is. Check de plek voorafgaand aan het gesprek, want het ene licht zorgt ervoor dat je er net iets beter uitziet dan het andere licht.

Let ook op achtergrondgeluiden. Zorg dat je je qua geluid in een rustige omgeving bevindt. Zorg dat je laptop is opgeladen en dat je microfoon en camera werken. Ik adviseer je altijd de techniek vlak voor het gesprek nog even te checken.

Wat kun je doen tijdens een online sollicitatiegesprek?

Wanneer je tijdens het gesprek een vraag gesteld krijgt, kijk naar het beeldscherm en kijk bij het beantwoorden van vragen direct in de lens. Benoem wat je aan het doen bent, zoals ‘ik moet even nadenken’ of ‘ik kijk op mijn vragenlijst’. Het is belangrijk een connectie te maken zodat er een energiek gesprek ontstaat. Geef geregeld knikjes met je hoofd, houd je hoofd een beetje schuin (dit benadrukt dat je luistert), glimlach en luister actief. De valkuil is namelijk dat men geneigd is enthousiast door elkaar te praten, waardoor het gesprek rommelig en chaotisch over kan komen.

Een online sollicitatiegesprek ofwel een sollicitatiegesprek op afstand is echt anders dan een ‘live’ gesprek doordat je de mogelijkheid mist om elkaar ‘echt’ in de ogen te kijken! Ook de handdruk bij kennismaking vindt nu niet plaats (wees je ervan bewust dat hier veel mee wordt gezegd). En een kort praatje over koetjes en kalfjes om het ijs te breken gebeurt nu ook minder of duurt juist te lang. Maar je wilt elkaar wel leren kennen, dus neem juist nu, tijdens je gesprek, de tijd voor een praatje.

Lichaamshouding tijdens een online sollicitatiegesprek

Ook is het lastiger de lichaamstaal van de ander te interpreteren (maar weet, dat dit ook voor de ander geldt), blijf hier alert op. Wees je bewust van je eigen houding, zorg dat deze open is (geen gesloten armen prominent in beeld). Articuleer helder en zorg voor rust in je verhaal. Ga niet ratelen, let op de ander en geef deze tijd en ruimte om te reageren (maar kom ook niet sloom over). Nogmaals, blijf je gesprekspartner aankijken. Laat stiltes vallen en vraagregelmatig of je antwoord duidelijk is.

Afsluiting

Vraag er ook naar hoe de rest van de sollicitatieprocedure verloopt. Dit kan volledig via videogesprekken zijn, maar geef het aan als jij het nodig hebt om wél op de werkvloer af te spreken. Maar realiseer je dat dit niet altijd mogelijk is.

8 Tips voor het voeren van een online sollicitatiegesprek:

  1. Bereid je goed voor (organisatie, vacature & gesprekspartner).
  2. Weet met wie je spreekt en in welke taal.
  3. Zorg voor een prettige plek waarin jij goed uitkomt (licht, stand van de camera, achtergrond, achtergrondgeluid, etc.).
  4. Kleed je netjes en zakelijk.
  5. Geen storende ‘persoonlijke’ elementen, zoals rinkelende of opvallende juwelen, telefoon (zet deze stil), drukke achtergrond, familie, huisdieren, wasmachine, etc.
  6. Zorg dat de techniek werkt en test dit!
  7. Neem actief deel aan het gesprek en denk hierbij aan: lichaamstaal, maak ruimte voor een praatje en luister actief.
  8. Wees jezelf!!

Mocht je vragen hebben over de sollicitatietips of wil je hierover met mij van gedachten wisselen? Bel of e-mail me gerust: mirjam@slabbersdelange.nl of 070 – 338 81 80.

Hartelijke groet, Mirjam Slabbers
SNA VerklaringVanRegistratie 2020
Share This